Skip to main content

Tervetuloa Yrityksen ilmastotyön askeleet -työkirjan pariin!

  • Mistä kannattaa aloittaa, kun yrityksessä halutaan uudistaa toimintaa vastuullisempaan suuntaan?
  • Miten tunnistaa ne oman toiminnan kannalta keskeisimmät ja vaikuttavimmat toimet?
  • Miten teot saadaan näkyviksi myös asiakkaille?

Tämä työkirja auttaa yrityksen alkuun ilmastotyössä. Työkirjan kysymysten on tarkoitus auttaa oman toiminnan tarkastelun käynnistämisessä sekä tunnistaa vaikuttavimmat toimet ja askeleet kohti hiilineutraalia ja kestävää liiketoimintaa. Työkirjaa voi käyttää esimerkiksi sisäisen tilannekartoituksen ja yhteisen ideoinnin pohjana.

Työkalua voivat hyödyntää kaikenkokoiset yritykset toimialasta riippumatta, mutta se on kehitetty erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten tarpeisiin.

Työkirjan sisältö

Työkirja sisältää konkreettisia kysymyksiä, joiden avulla yrityksessä voidaan pohtia eri askeleita ja löytää tärkeimmät toimenpiteet. Kysymyksiä voi myös täsmentää omaan toimintaan sopivaksi ja työstödioja voi lisätä tarpeen mukaan. Hyvä vaihtoehto on tulostaa tehtäväsivut ja täyttää niitä porukalla esimerkiksi työpajassa ja koota ne sitten sähköiseksi strategiseksi kokonaisuudeksi, jota seurataan sovitusti esimerkiksi vuoden tai kahden vuoden välein.

Työkirjassa esitelty päästövähennyspolku koostuu neljästä askeleesta. Askeleet ovat tavoitteen asettaminen, nykytilan kartoitus, hiilijalanjäljen minimointi sekä hiilijalanjäljen maksimointi. Jokaista askelta tarkastellaan tässä työkirjassa omina kohtinaan. Eri askeleiden toimenpiteet voivat tapahtua samanaikaisesti, eikä polkua tarvitse edetä kronologisesti, mutta tavoitteista ja nykytilan analysoinnista on järkevää aloittaa.

Polussa on kaksi tasoa: jokaista askelta tulee tarkastella sekä ulospäin näkyvän asiakasrajapinnan että tuotannon näkökulmasta. Tärkeää on myös panostaa viestintään työn joka vaiheessa: sisäisellä viestinnällä vahvistetaan yhteistä tahtotilaa, ulkoisella kerrotaan myös asiakkaille työn etenemisestä. Kun arvot ovat kohdillaan, on vastuullisuudesta helppo viestiä!

Polku kuvattuna tussipiirroksena. Vasemmalla kyltti, jossa kaksi tasoa: asiakasrajapinta sekä tuotanto, näistä lähtevien viivojen päällä eri vaiheet kuvattuna palloina: Tavoitteen asettaminen, bnykytilan kartoitus, hiilijalanjäljen minimointi ja hiilijalanjäljen maksimointi.

Lisätiedot

Työkirja toteutettiin vuoden 2021 aikana osana Kaarinan yritysten ilmastoteot -hanketta, jota toteutettiin yhdessä Valonian, Kaarinan Kehitys Oy:n, Kaarinan kaupungin,  sekä kahdeksan mukana olleen yrityksen voimin. Hanketta osarahoitti Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -rahoitusohjelma.

Valonian asiantuntijat:

ilmastoasiantuntija
anna.zweygbergk@valonia.fi
040 182 1117

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411