Skip to main content
AjankohtaistaKuukauden yritysTiedotteet

Helmikuun yritys on Suomen Valaisintarvike Ky

Suomen Valaisintarvike Ky:

  • Toimitusjohtaja: Pekka Riikonen
  • Yrityksen omistavat: Pekka ja Leena Riikonen
  • Henkilöstömäärä: 4
  • Haastateltavana oli Katja Riikonen

Leena ja Pekka Riikonen, keskellä tytär Katja Riikonen.

Vastuullisesti vanhasta uutta ja trendikästä

Hyvä valaistus lisää turvallisuutta ja viihtyisyyttä niin sisällä kuin ulkonakin Sähkön säästäminen on juuri nyt tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Omilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan tehokkaasti energiankulutukseen ja osallistumaan kestävään kehitykseen.

Vintage- ja perintövalaisimia ei kannata hävittää, sillä ennen valaisimet tehtiin kestämään, ja sähköosat uusimalla valaisimen käyttöikä alkaa usein alusta. Suomen Valaisintarvike auttaa pidentämään valaisimien elinkaarta mm. uudelleen sähköistämällä, korjaamalla sekä muokkaamalla valaisinjohdot tarpeen mukaiseksi. Jos nykyinen valaisin vie paljon sähköä, kannattaa selvittää, voiko sen muokata ledivalaisimeksi. Valaisimeen, jossa on G4-, G9- tai perinteiset E14 tai E27 lampunpitimet, voidaan usein vaihtaa LED-lamput, jotka säästävät sähköä vanhoihin hehku- tai halogeenilamppuihin verrattuna jopa 90%.  Vanhaan valaisimeen saa uusittua myös ajanmukaisen johdon, ja nykyisin tavallisten muovijohtojen lisäksi suosittuja ovat erilaiset tekstiilipäällysteiset johdot eri väreissä. Johdon vaihto voi vaikuttaa merkittävästi valaisimen tyyliint, tehden siitä erittäin kauniin kokonaisuuden. Myös vanhanmalliset pyöreät, isot pistotulpat kannattaa vaihtaa litteänmalliseen europistotulppaan, joka menee sujuvasti nykypistorasioihin.

Suomen Valaisintarvike on perheyritys, joka on perustettu vuonna 1983. Kaarinan Krossissa toimiva yritys on alun perin valaisintarviketukku, ja nykyisin myös vähittäiskauppa, verkkokauppa ja valaisinkorjaamo. Valaisinkorjaus on luvanvaraista toimintaa, jota valvoo Turvatekniikan keskus (TUKES).

Suomen Valaisintarvike sijaitsee Asianajankadulla Kaarinassa.

Vuosi 2023 on yrityksen 40-vuotisjuhlavuosi. Suunnitelmissa on viettää sitä grillijuhlien muodossa kesäkuussa. 30.6 on Pekka Riikosen syntymäpäivä ja yrityksen perustamispäivä. Perheeseen kuuluu Pekan ja Leenan lisäksi kolme tytärtä ja heistä Katja työskentelee yrityksessä ja on vastuussa yrityksen toiminnasta. Katjan mukaan perheyrityksessä on kiva työskennellä, kun saa työn ohessa viettää vanhempien kanssa aikaa. Kaikilla on myös sama yrittäjähenkinen tapa tehdä töitä. Päivään mahtuu monenmoista tapahtumaa, tilausten ja valaisimien vastaanotosta verkkokauppatilausten pakkaustyöhön, taloushallintoon, ostotoimintaan ja verkkokaupan ylläpitoon.

Tarinaa yrityksen alkutaipaleelta

Pekka Riikonen perusti yrityksen 30.6.1983. Alun perin yritys sijaitsi Koristossa nykyisen SOS-lapsikylän kohdalla vanhassa navettarakennuksessa, joka sittemmin purettiin. Nykyiset tilat Asianajajankadulla valmistuivat vuonna 1992.

Sekä Pekka että Leena olivat aikaisemmin töissä Arisuo Oy:ssä, jonka varmaan monet kaarinalaiset vielä muistavat. Pekalla on pitkä kokemus valaisimien myynnistä sekä korjaamisesta ja myös valaisimien suunnittelusta. Idea perustaa oma yritys lähti siitä, että Pekka halusi oman vapauden tehdä töitä ja toteuttaa omia suunnitelmiaan.

Katja Riikonen aloitti perheyrityksessä vuonna 2018. Hän kertoo, että vuosien saatossa yrittämisestä on tullut elämäntapa ja tuntuukin siltä, että mitä sitä sitten tekisi, jos ei olisi omaa yritystä. Kukaan ei pakota tekemään mitään ja työtä sekä yrityksen toimintaa saa kehittää juuri siten kuin itse haluaa. Tehdään työtä itselle ja asiakkaille.

Kivijalkaliikkeen ohella verkkokauppaa

Alkuun yritys toimi vain tukkukauppana. Siihen aikaan Suomessa oli vielä runsaasti valaisinvalmistajia. Kun valaisinvalmistajat vähenivät, toimintaa alettiin laajentaa myös yksityisasiakkaiden suuntaan, ja perustettiin verkkokauppa ja valaisinkorjauspiste. ”Kehittämistä ja modernisointia pitää olla, että pysyy kehityksessä mukana. ”, toteaa Katja.

Kestävä kehitys

Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat nyt top10 -puheenaihe. Se onkin tuonut yritykselle asiakkaita, joille on tärkeää, että rungoltaan hyvät valaisimet korjataan uuteen käyttöön. Monet ovat saaneet huomata, että vanhat 50-70 -lukujen valaisimet kestävät uusien lampunpitimien, kytkimien ja johtojen vaihdon avulla taas seuraavat 20-30 vuotta.

Yrityksen katolla on aurinkopaneelit, jotka kesäkuukausina tuottavat kaiken tarvittavan sähkön, ja enemmänkin. Talvisin oman sähköntuotannon lisäksi tulee lämmityssähkökuluja.

Suomen Valaisintarvike kierrättää mm. johdon pätkät (kupari), pahvilaatikot, paperit ja vanhat lamput. Alun perin ekologinen toimintatapa syntyi säästötavoitteista.

Yleensä valaisimen sähköosista pystyy korjaamaan lähes kaiken: ainoastaan aivan uusimpia ei aina voi korjata. Osa lampuista on valmistettu niin, ettei niihin pääse rikkomatta käsiksi, tai sitten osia on mahdoton löytää. Siksi onkin hyvä, että voimaan tullut EU:n ekosuunnitteludirektiivi edellyttää, että laitteiden korjattavuutta, kierrätettävyyttä ja kestävyyttä parannetaan jatkuvasti.

Yrittäjäperheelle on tärkeää, että asiakas saa hyvää henkilökohtaista palvelua, on se sitten Krossin myymälässä, puhelimessa tai verkkokaupassa. Suomen Valaisintarvike tekee myös yhteistyötä alueen muiden yritysten kanssa ja neuvoo ne asiakkaat, joita ei itse pysty auttamaan, alan kaarinalaisille tai turkulaisille yrityksille.

Suomen Valaisintarvikkeella on dokumentoitu ISO 9000 standardin mukainen laatujärjestelmä.

www.valaisintarvike.com