Skip to main content
AjankohtaistaKuukauden yritysTiedotteet

HelsiTar on maaliskuun yritys

Suomalaista yksilöllisyyttä ja laatua koiraharrastuksiin

  • HelsiTar Oy
  • Vaskisnenäntie 83, 21500 Piikkiö
  • www.helsitar.com
  • Yrittäjä ja toimitusjohtaja: Tarja Helsi-Ojaranta
  • Henkilöstömäärä: Yrittäjän lisäksi 2 alihankintaompelijaa
  • Yritys on perustettu: 2005

HelsiTar Oy on Harvaluodossa toimiva ompelimo, jossa valmistuvat suomalaisena suunnitteluna ja käsityönä vaatteet ja tarvikkeet koirille sekä koiraharrastajille. Yrittäjä Tarja Helsi-Ojarannalla on 40 vuoden kokemus vaatteiden valmistuksesta, vuodesta 1983 lähtien. Apunaan hänellä on kaksi muuta ompelijaa. Yritys on perustettu toiminimenä vuonna 2005, myöhemmin yritysmuoto muutettiin osakeyhtiöksi. Myynti tapahtuu pääosin verkkokaupan kautta ja toiminta on maailmanlaajuista.

Tarja, kerro vähän mistä idea yrityksen perustamiseen lähti?
Olen ollut aikaisemmin töissä Salon Salottaressa, joka valmisti naisten ulkoilutakkeja. Sieltä sain hyvän kokemuksen ompelutyöhön. Minulla on myös alan koulutus. Vuonna 1998 minulle tuli ensimmäinen koirani Pinja, joka oli dalmatialainen. Silloin oli talvi ja tuntui, että lyhytkarvainen Pinja paleli pakkasessa ja tuulessa. Totesin, että koira tarvitsee takin. Niin sitten lähdin suunnittelemaan ensimmäistä koiratakkia.

Siihen aikaan Suomessa ei vielä arvostettu koiran vaatteita eikä kukaan käyttänyt koiralla sellaisia. Moni tuli kysymään, että miksi olet laittanut koiralle takin päälle, koirallahan on jo turkki. Siitä vajaa 10 vuotta eteenpäin, niin koirien pukemisesta tuli itsestäänselvyys. Erityisesti lyhytkarvaiset koirat on hyvä suojata. Koirien kanssa treenataan paljon erilaisia lajeja, jotka haastavat koirien lihaksistoa. Siksi koira on hyvä suojata, ettei se saa kylmää ja näin pystytään ehkäisemään lihaksiston jumituksia. Nykyiset koirien takit on suunniteltu niin, että ne lämmittävät, hengittävät ja ilma pääsee kiertämään.

Ajatus omasta yrityksestä lähti siitä, kun harrastuskaverit näkivät Tarjan koiralla takkeja ja pyysivät tekemään takkeja myös omille koirilleen. Samaan aikaan Salottaressa olivat työt vähenemässä ja toiminta lopetettiin jonkin ajan päästä. Tarja mietti, olisiko koiranvaatteista ja tarvikkeista mahdollista aloittaa oma yritystoiminta. Hän meni kuitenkin vielä töihin Turun Haalarituotteelle, mutta lopulta veri veti oman yrityksen perustamiseen. Myös Tarjan puoliso oli sitä mieltä, että nyt oli oikea aika ja tuuppasi ottamaan rohkean askeleen oman yrityksen aloittamiseen.

Ensimmäinen vuosi oli tuskaa, mutta pikkuhiljaa koirapiireissä levisi tietoisuus tuotteista ja toiminta lähti nousuun. Kun Tarja suunnitteli treenitaskun, oli se yrityksen toiminnassa taitekohta.

Yrityksen kasvu
Tarja harrastaa koiratanssia, rally-tokoa ja agilitya. Harrastusten myötä tuli tarve saada sopivia apuvälineitä ja vaatteita. Treenitaskun suunnittelu lähti siitä, että kesäksi tarvittiin jotain kevyempää kuin treeniliivi, mihin laittaa tarvikkeet ja koiran namit. Kaksi vuotta Tarja sai tehdä treenitaskuja yksin, ennen kuin markkinoille ilmestyi vastaavanlainen tuote. Muutama vuosi eteenpäin lähti myös ulkomaankauppa pyörimään. Saman tyyppisiä treenitaskuja ei silloin ollut muualta saatavilla.

Yritys kasvoi kiivaasti ja tilauksia tuli koko ajan lisää. Tässä kohtaa piti tehdä päätös, laajennetaanko niin paljon, että itse jää tekemään pelkästään toimitusjohtajan töitä ja pyörittämään liiketoimintaa, ompelupuolen hoitaisi isompi ompelimo. Tai sitten vedetään käsijarrua ja pienennetään toimintaa niin, että sen voi hoitaa yksin tai muutaman luotto-ompelijan kanssa. Tarja päätyi vetämään käsijarrua, koska halusi pitää toiminnan sellaisena, että pystyy itse vastaamaan yrityksen kaikista toimista. Laajentaminen olisi tarkoittanut sitä, että olisi pitänyt ottaa yhteistyökumppaneita ja jakaa yrityksen vastuita.

Kansainvälistä kauppaa käydään edelleen hallitusti jälleenmyyjien kautta. Myyntiä on ympäri maailman, jopa Australiasta löytyy jälleenmyyjä.

Nyt Tarja pystyy välillä pitämään myös lomaa ja harrastamaan nykyisen koiransa Pörrin kanssa.

Yrityksen toimitilat ovat kodin pihapiirissä. Kun yritystoiminnan kasvaessa on tarvittu lisää ompelu- tai varastointitilaa, Tarjan puoliso on auttanut tilojen laajentamisessa ja muokkaamisessa.

Suunnittelu

Tarja on aina ollut kiinnostunut suunnittelusta ja tämä näkyy myös yrityksen itse suunnitellussa logossa. Väritys oranssi/musta tulee siitä, että Tarja on aloittanut koiraharrastuksensa Agility-Team Turun -seurassa. Tekstityyli löytyi omasta käsialasta, joka muistuttaa sopivasti Harlow-fonttia. Lisäksi Tarja halusi ensimmäisen koiransa Pinjan jotenkin mukaan ja niin dalmatiankoiran pilkku löytyykin logon alusta kehystämästä H-kirjainta. Tarja pitää myös pyöreistä linjoista. Nimi muodostui oman sukunimen ja etunimen alkuosasta, joka on myös työuran alkupuolen Salottaresta loppuosa. Yrityksen logo kuvaa siis kaikkea sitä, mistä yritys on lähtenyt.

Ollessaan vaatetusalan koulutuksessa Tarjan oli tarkoitus suunnitella vaatteita naisille. Hän huomasi kuitenkin, että koiraharrastukseen tarvittiin laadukkaita kotimaisia vaatteita sekä miehille että naisille. Koirille taas löytyy paljon erilaisia asuja kuten sade- ja villamantteleita, kylpytakkeja, heijastinliivejä, valjaita jne. Hiljaisempina aikoina kaikkia hänen mallejaan saa mittatilauksena. Myös erilaiset brodeeraukset kuten tekstit, logot yms. onnistuvat. Yhteistyökumppaneissa löytyy myös alaan erikoistunut yrittäjä.

Tämän päivän koiraihmiset arvostavat hyvistä materiaaleista tehtyjä tarvikkeita ja vaatteita. Korkealaatuista suomalaista käsityötä arvostetaan myös kansainvälisesti.

Kestävä kehitys
Tarja on luontaisesti miettinyt yrityksen toiminnan kestävän kehityksen kautta. Kankaat pyritään tuomaan mahdollisimman läheltä. Tällä hetkellä toimittajia on Euroopasta, Ruotsista ja Suomesta. Kankaat myös käytetään säästäväisesti ja ns. jäännöspaloista tehdään myös tuotteita. Roskikseen menee vain minimaalinen määrä kangasta. Lähetyksiä varten saadaan kierrätettyjä pahvilaatikoita lähitoimittajilta.

www.helsitar.com
HelsiTar löytyy myös Facebookista ja Instagramista