Skip to main content
Kuukauden yritys

Joulukuun yritys on EVH-Elektrotekniikka Oy

EVH-Elektrotekniikka Oy palkittiin Kaarina-mitalilla 20.11.2021

  • Toimitusjohtaja: Teemu Koskinen
  • Henkilöstömäärä: 14
  • Liikevaihto: 2,7 miljoonaa
  • evh.fi
EVH -Elektroniikka Oy:n Teemu Koskinen ja Minna Suominen.

EVH-Elektrotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Teemu Koskinen. Myös Teemun puoliso Minna Suominen on mukana yrityksen arjessa.

Sitaatti verkkosivuilta:

EVH-ELEKTROTEKNIIKKA OY on kolmen aktiivisen osakkaan vetämä yritys, joka tarjoaa sähköurakointia yrityksille, taloyhtiöille ja julkiselle sektorille. Tärkeää työssämme on asiakkaalle tarjoamamme hyöty, laadukas työ ja joukkuehenki, jotka kiteytyvät sloganiimme KERRALLA OIKEIN.

Olemme sähkö- ja automaatiolaitteistojen ylläpitoon, huoltoon ja rakentamiseen keskittynyt yritys. Erikoisosaamisemme on liikennetelematiikka sekä valaistusjärjestelmät. Vahvuutemme on asiantunteva henkilöstö, joustavat toimintatavat sekä moderni ja monipuolinen kalusto.

Haastattelija: Niina Sjöholm, Kaarinan Kehitys Oy

Haastateltavana: Teemu Koskinen, EVH-Elektrotekniikka Oy

EVH-Elektrotekniikka Oy siirtyi nykyisten omistajien omistukseen vuonna 2015. Vahvasti mukana yrityksen joka päiväisessä tekemisessä ovat myös kaksi muuta osakasta Richard Aspelin ja Markku Velling. Teemu toimii toimitusjohtajana, mutta jokaisella osakkaalla on oma vastuualueensa, jonka työnjohdosta he vastaavat. Tiimiin kuuluu 10 omaa asentajaa, joista yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat tulleet taloon töihin oppilaitosyhteistyön kautta. Tälläkin hetkellä koulutuksessa on kaksi oppisopimusopiskelijaa.

Oppisopimus on talon tapa

– Arvostan aktiivisia nuoria, jotka ottavat itse yhteyttä meihin, sanoo Teemu. Opiskelijat suorittavat osan opinnoistaan koulussa ja ovat työllistyneet meille harjoitteluiden ja oppisopimuksen kautta.

– Koulussa opitaan perusteet ja työtä tekemällä harjaannutaan ammattilaisiksi. Lisäksi oppisopimuksessa opitaan tärkeitä työelämätaitoja, jatkaa Teemu. Aito joukkuehenki ja hyvä fiilis on EVH:n tavaramerkki. Työt tehdään asiakasta arvostaen ja laadukkaasti joka ikinen kerta.

Kaikille oppisopimusoppilaille ja kesätyöntekijöille on tarjolla oikeita töitä. Osaamisen karttuessa työtehtävät kehittyvät ja vastuu kasvaa.

– Kukaan ei meillä yksinomaan siivoa hallia, vaan se on osa kaikkien arkea, että tavarat ovat oikeilla paikoillaan ja autot ovat siistit seuraavalle käyttäjälle. Hyvä työilmapiiri rakentuu muiden arvostamisesta ja jatkuvasta kommunikaatiosta, kiteyttää Teemu.

Korona ja tulevaisuus

– Ensimmäisen korona-aallon aikaan tein päätöksen, että jos sulku tulee, niin laitan lapun luukulle, mutta luonto ei antanut periksi. Ei tullut ensimmäistäkään tilaussoittoa, eli kuusi viikkoa pestiin ja imuroitiin autoja ja halli oli niin siisti, että olisi lattialta voinut syödä, kauhistelee Teemu.

Korona vähensi töitä, mutta toisaalta on lisännyt kiirettä kesäaikaan. Liiketoimintaa kehitetään jatkuvasti ja keväällä 2021 on panostettu koulutukseen ja kehitystyöhön sähköautoilua palveleviin ratkaisuihin. EVH on aktiivisesti lähtenyt tarjoamaan sähköautojen lataamiseen liittyviä palveluita ja ratkaisuja alueen yrityksille ja taloyhtiölle.

– Se on ollut luonteva jatko liiketoiminnalle ja outoa se olisi, jos sähköalan yritys ei innostuisi liikenteen sähköistymisestä, naurahtaa Teemu.

Minkälainen historia sinulla on yrittäjänä?

Teemu: Minulle tuli kesäkuun alussa 15 vuotta yrittäjyyttä täyteen. Vuonna 2006 perustin yrityksen, joka on tässä emoyhtiönä ja vuonna 2015 ostin EVH:n yhdessä vanhan ammattikoulukaverini kanssa. Olen pääomistaja ja minun lisäkseni on kaksi osakasta. EVH:n historia puolestaan ulottuu 80-luvun loppuun.

Paljonko teillä on henkilökuntaa?

Teemu: Meillä on kolme työnjohtajaa ja 10 omaa asentajaa.

Te koulutatte myöskin oppisopimuksella työntekijöitä. Miten olet kokenut sen?

Teemu: Meillä oppisopimuksella kouluttaminen on valittu strategia. Koulutuksen jälkeen iso osa on jäänyt meille töihin. Tällä hetkellä minulla on kaksi oppisopimusoppilasta.

Vaatiko työnne erityisosaamista, vai miksi olet päätynyt itse kouluttamaan?

Teemu: Se on hyvin suppeaa, mitä kouluissa opetetaan. Koulujen resurssit ovat rajalliset ja ryhmät alkavat olla isoja. Osaamisen taso perustuu pitkälti oppilaan omaan aktiivisuuteen. Meille tulee oppilaita suorittamaan opintoihin kuuluvaa harjoittelua, ja jos kohdalleni osuu hyvä opiskelija, niin koetan pitää hänestä kiinni. Oppisopimuksella voi siis suorittaa vaikka vain osan tutkinnosta. Meilläkin on sellaisia, jotka ovat suorittaneet kolmannen vuoden opinnot meillä oppisopimuksella.

Kaikki harjoittelussa olleet eivät ole meille töihin jääneet, mutta tosiaan hyvistä kavereista pyritään pitämään kiinni. Tyypillisesti se menee niin, että valmistutaan ammattikoulusta, ollaan jonkin aikaa töissä, mennään armeijaan. Osa jatkaa opiskelemista ja osa heistä tulee taas meille kesätöihin.

Teettekö opettajien kanssa sellaista yhteistyötä, että opettajat esimerkiksi ehdottavat sopivia oppisopimuskoulutettavia?

Teemu: Sanotaanko niin, että yhtään en ole opettajien suosituksesta ottanut, vaan arvostan nuoren omaa aktiivisuutta. Minulla on oma poika tällä hetkellä oppisopimuskoulutettavana ja sitä kautta tunnen alan opiskelijoita. Osa tulee meille ns. tutun kauppaa, mutta pääsääntöisesti siten, että nuori itse ottaa yhteyttä.

Toisilla aloilla on huutava pula työntekijöistä ja toisaalta Kaarinan Kehitykseenkin tulee soittoja, kun nuorille ei ole töitä tarjolla. Mikä teidän tilanteenne on?

Teemu: Pari kolme vuotta sitten teimme isoa saneerausta Kesämäen päiväkodilla. Silloin minulla oli yksitoista omaa asentajaa ja lisäksi kahdeksan kesätyöntekijää. Filosofiani on, että pitää olla järkevää tekemistä tarjottavana kesätyöntekijöille. Ei ole ihmisarvoista, että kesätyöntekijä laitetaan kolmeksi kuukaudeksi hallia siivoamaan, vaikka niitäkin hommia pitää tehdä. Eli meille otetaan kesätyöntekijät oikeaan tarpeeseen.

Meidän toimintamme on muuttunut sikäli, että silloin 2015 meillä oli enemmän tarjolla ns. helpohkojakin töitä. Silloin oli helpompi ottaa nuoria töihin. Nyt tilanne on se, ettei niitä helppoja töitä oikein ole ja kilpailu on koventunut.

Olen itsekin aloittanut kesäpoikana ja siitä edennyt työntekijäksi. Oli minusta kesätyöntekijänä jopa ihan hyötyäkin. Nuoret kaipaisivat juuri sitä rohkaisua, että työ opettaa.

Onko niin, että projektit ovat siirtyneet ja tulevaisuus kuitenkin näyttäisi valoisammalta?

Teemu: Meillä oli molemmat koronakeväät todella raskaat. Mutta liikevaihdollisesti meidän toimintamme, mm. katuvalot ja liikennevalot, painottuvat kesäaikaan. Koronavuosina olemme kokeneet molemmat ääripäät, syväsukelluksen ja sitten sen, että töitä on ollut todella runsaasti. Talviaikana meidät on pelastanut pienet huoltotyöt.

Työt tulevat tarjouskilpailujen kautta ja tutun kauppaa. Me olemme sloganimme mukaisesti ryhdikkäitä tekijöitä, toimitusajat pitää ja ollaan sopivan joustavia. Ja avainasemassa on oman yritystoiminnan ja toimialan tuntemus. Pitää osata tunnistaa mihin kannattaa paukkuja laittaa.

Onko töiden aikataulutus haastavaa?

Teemu: Toimimme usein aliurakoitsijana. Aikataulutus on usein haasteena, kun meidän työmme riippuu toisten toimijoiden aikataulujen pitävyydestä. Joissakin kohteissa olemme aliurakoitsijan aliurakoitsija ja meidän täytyy heti alussa osata sanoa, kuinka paljon mihinkin työhön pitää aikaa meidän osaltamme varata. Pitää ottaa oma paikkansa, vastuu otetaan – ei sitä anneta.

Viestiä kaupungin suuntaan:

Esko ja Veikko Isomoisio, EVH:n vanhat omistajat, osaisivat varmaan kertoa sen tarkan vuoden, jolloin EVH on ruvennut tekemään töitä kaupungille. Ollaan siis vuosikymmenet kuitenkin oltu ihan hovihankkija Kaarinan kaupungille; hoidettu katuvalaistus ja myös käytännössä kaikki kaupungin kiinteistöihin tulevat työt, terveyskeskukset, koulut ym.

Kilpailutukset ovat pudottaneet meidät pois hovihankkijan roolista. Kaupungin hankinnat ovat ongelmallisia koska kokonaisuudet ovat usein liian isoja. Niitä tulisi pilkkoa pienempiin osakokonaisuuksiin.

Teettekö muiden kaarinalaisten yrittäjien kanssa yhteistyötä?

Pyritään tekemään yhteistyötä, aina kun mahdollista. Onhan se helpompi toimia edes vähän tutun yrittäjän kanssa. Nytkin on paikallinen kaivinkoneurakointi, kun tehdään autokatosta hallin pihalle.

Paikallinen metallifirma taas tekee autokatoksen kehikon.

Kaarina-mitali

EVH-Elektroniikka Oy:n toimitusjohtaja Teemu Koskinen ja yrityksen perustaja Veikko Isomoisio Kaarina-mitali ja kunniakirja käsissään.

Kaarinan kaupunki palkitsi EVH-Elektrotekniikka Oy:n Kaarina-mitalilla 20.11.2021 yrittäjien ja päättäjien juhlassa Kavalton Tilalla. Palkinnon vastaanotti yrityksen toimitusjohtaja Teemu Koskinen, yhdessä yrityksen perustajan Veikko Isomoision kanssa. Paikalla olivat myös yrittäjäpuolisot Minna Suominen ja Ritva Isomoisio.

Perustelut tunnustukselle olivat EVH-Elektrotekniikka Oy:n pitkäaikainen panostus nuorten työllistämiseen, hyvä oppilaitosyhteistyö ja jo edellisten omistajien aikana alkunsa saanut tiivis yhteistyö Kaarinan kaupungin kanssa.

Yritys tukee myös talousalueen sisällä nuoria sekä joukkue- että yksilölajien urheilijoita, koska halutaan mahdollistaa urheilu-uran jatkuminen myös pienituloisempien perheiden lapsille ja nuorille.

Kaarinalaisuus näkyy yrityksen toiminnassa, vaikka palveluita tarjotaan koko Turun talousalueelle. On hienoa, että kaarinalainen yritys on päässyt mukaan toteuttamaan myös Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kärkihankkeita, kuten Turun Kauppatorin uudistus ja Turun Tuomiokirkon erilaiset työt.

Kaarina-mitalin saamisen edellytyksenä on, että asianomainen on ansiokkaasti toiminut Kaarinan kaupungin ja kaarinalaisten hyväksi tai yhteisö on tehnyt myönteisellä tavalla kaupunkia tunnetuksi tai muuten toiminnallaan edistänyt Kaarinan kaupungin tavoitteita.