Skip to main content
AjankohtaistaKuukauden yritysUncategorized

Kesäkuun yritys on Mökki Galleria

By 8.6.202216 kesäkuun, 2022No Comments

Taidegalleria Kaarinan Rauhalinnassa

Kesäkuun yritys on Mökki Galleria

Sibel Kantola esittelee kuvittamiaan kirjoja.

Sibel Kantola esittelee kuvittamiaan kirjoja.

Niina Sjöholm haastatteli Mökki Gallerian yrittäjä Sibel Kantolaa. 

Sibel, olet kotoisin Turkista – miten päädyit Suomeen? 

Synnyin Turkissa ja muutimme Moskovaan vanhempieni työn perässä vuonna 1989. En ole asunut Turkissa sen jälkeen. Opiskelin Moskovassa ranskankielen koulussa ja lukiossa. Parasta siellä oli taide- ja kulttuurielämä. Muuten elämämme Moskovassa oli hyvin haastavaa, kun siellä oli kommunismi ja sitten perestroikan aika. Kaikki siellä oli hankalaa ja turhauttavaa.

Oli ihana lähteä Moskovasta opiskelemaan graafista suunnittelua Yhdysvaltoihin, Louisvillen yliopistoon Kentuckyyn. Siellä oli vaihto-oppilaita myös Suomesta, yksi heistä tuleva mieheni. Syy Suomeen muuttooni oli siis hyvin tavallinen, eli rakkaus!

Opiskelin sivuaineena ranskankieltä ja kesäisin olin harjoittelussa Ranskassa. Ajatuksenani oli muuttaa Ranskaan, kun valmistun. Kaikki kuitenkin muuttui, kun tapasin mieheni ja muutin Suomeen.

Muutimme Vaasaan, jossa mieheni työpaikka oli. Asuimme hetken myös Inkoossa. Vaasan ja Inkoon jälkeen muutimme Turkuun. Halusin Turkuun, koska se oli sopivan pieni kaupunki, jossa oli kuitenkin yliopisto ja kulttuurielämää. Työskentelin kaksi vuotta graafisena suunnittelijana turkulaisessa yrityksessä, kunnes perustin oman yrityksen. Aloin toteuttaa taide- ja kulttuuriprojekteja yhteistyössä Turun kaupungin kanssa.

Asuimme Hirvensalossa, en ole koskaan halunnut asua kaupungin keskustassa. Hirvensalossa asumisessakin oli kuitenkin omat haasteensa, yksi asia oli se, että lapsen asioita hoitaessa piti aina lähteä keskustaan ja miettiä, löytyykö parkkipaikka, jne… Päädyimme sitten muuttamaan Kaarinaan vuonna 2005. Kaarina on lähellä Turkua, mutta luonnonläheinen ja kaikki palvelut ovat lähellä.  Olemme nyt asuneet Kaarinassa noin 17 vuotta, se on ennätykseni samassa paikassa! Olen iloinen, että asumme edelleen täällä, vaikka joskus voimme taas lähteä jonnekin.

Asuimme välillä kolme vuotta Etelä-Koreassa. Pidin maasta todella paljon, mutta toisaalta oli hyvin vaikea sopeutua sinne. Koimme voimakasta rasismia ja se oli suurin syy, että palasimme Kaarinaan.

Eri maissa asuminen on kasvattanut ymmärtämään erilaisia ihmisiä ja kulttuureita. Kaikki me olemme lopulta ihmisiä, ja kaikissa maissa ja kulttuureissa on sekä hyvää että pahaa.

Miten päädyit taidegallerian pitäjäksi?

Taide on ollut työni, ja minulla oli visio vähän erilaisesta taidegalleriasta, joka olisi kodikas ja ihmisläheinen, sellainen, jossa ihmiset voivat myös kohdata toisiaan. Olen pitänyt taidenäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, pieniä ja isoja näyttelyitä. Ja mitä aina niissä kaipasin, oli se, että kaikilla kävijöillä olisi siellä hyvä ja mukava olla. Näin aloin unelmoimaan paikasta, johon ihmiset ovat aina tervetulleita ja jokaisen taiteilijan teokset tulee esiteltyä mahdollisimman hyvin. Tämä mökki Rauhalinnassa löytyi aivan sattumalta. Mökki Galleria on nyt toiminut viisi vuotta. En saa edelleenkään palkkaa yrittäjänä, mutta tulos on kuitenkin viime vuodesta kaksinkertaistunut, eli toivoa on!

Sibel Kantola Mökki Gallerian kuistilla.

Mökki Rauhalinnassa löytyi aivan sattumalta. Mökki Galleria on nyt toiminut viisi vuotta.

Miten valitset Mökki Gallerian näyttelyt? 

Normaalisti asia menee niin, että tehdään taiteilijahaku. En ole joutunut enää tekemään niitä, koska minulle on jatkuvasti tullut vapaamuotoisia hakemuksia taiteilijoilta, joille joku on suositellut tätä paikkaa.

Näyttelyt valitaan niin, että ne sopivat kaikille, myös lapsille.

Järjestät tapahtumailtoja, kertoisitko niistä. 

Järjestän Herkkuiltoja, joihin osallistuu joskus taiteilija, mutta usein esittelen itse taiteilijan ja hänen työnsä. Iltoihin osallistuu noin kymmenen ihmistä kerralla, joten tunnelma on hyvin intiimi. On ihanaa, kun samat ihmiset voivat osallistua eri iltoihin, koska tämä tila on aina erinäköinen, kun taide vaihtuu.

Herkkuiltojeni kokki on kesät hyvin kiireinen, mutta elokuun illat varmistuvat lähiaikoina. Hän on alkuperältään eteläafrikkalainen huippukokki, toiminut alalla 30 vuotta. Tutustuin häneen aikoinaan rotaryklubissa, kun hän oli juuri muuttanut Suomeen. Hänetkin toi suomeen rakkaus kauniiseen suomalaiseen naiseen. Hän on ihana, kun hän hyväksyy hulluimmatkin ideani! Meillä on ollut esimerkiksi Maria Antoinette –ilta Versaillesin henkeen ja Ten Tastes from Ten Countries -menu.

Täällä voi järjestää myös esimerkiksi syntymäpäiväjuhlia. Meille mahtuu kerralla noin 18 ihmistä, erilliseen tilaan mahtuu tarvittaessa vielä neljä ihmistä. Herkkuillat aloitetaan niin, että jokainen esittelee itsensä ja kertoo, mitä rakastaa. On se sitten vaimo, mies, kissa tai jäätelö!

Teet myös graafista suunnittelua

Kyllä, kuvitan esimerkiksi kirjoja. Suunnittelen myös esitteitä, logoja, pakkauksia, taittoja ym.

Onko sinulla kansainvälisiä yhteyksiä?

Olin juuri Dubrovnikissa Suomen Naistenpankin tapahtumassa, joka järjestettiin yhteistyössä Suomen suurlähetystön kanssa. Olin mukana taiteilijana kuvittamani kirjan kanssa ”How You Got Your Name”. Siellä järjestettiin myös muotinäytös, jossa itsekin edustin ”Catwalkilla” suomalaisia brändejä, kuten Marimekko, Voglia, jne.

Unelmani olisi nähdä kuvittamani kirjat muissakin paikoissa myynnissä, kuin missä niitä on syntynyt, eli Mökki Galleriassa. Yritän myös kutsua kansainvälisiä taitelijoita tänne pitämään näyttelyitä. Se voisi tapahtua vuoden päästä.

Tervetuloa Mökki Galleriaan!

Näyttelyt valitaan niin, että ne sopivat kaikille, myös lapsille. Tänne voi tulla myös vain juttelemaan. Se on elämän tarkoitus, että olemme toisiamme varten. Galleriaan on vapaa pääsy. Olette todella lämpimästi tervetulleita! Heinäkuussa pidetään lomaa ja muuten galleria on auki normaalisti.

Mökki Gallerian seuraavat Herkkuillat:

Möökki Gallerian Herkkuillat