Skip to main content

Diterin tarina lähti siitä, kun suomenmestari Reima Karsikkaan jalka halvaantui.

• Yrittäjät isä Reima ja tytär Minna Karsikas
• Kotimaista terveysteknologiaa ja palvelua vuodesta 1976
• Diter Oy:n alla toimivat Diter Fysio ja Ditelle Cosmetics
www.diter.com

Diterin fysikaalinen hoitolaitos sekä kosmetologinen hoitola Ditelle palvelevat osoitteessa Hallimestarinkatu 19, Kaarina.

Reima ja Minna Karsikas toimistolla.

Reima ja Minna Karsikas Diterin toimistolla.

Niina Sjöholm haastattelee yrittäjäisää ja –tytärtä Reima ja Minna Karsikasta.

Reima, kehität hoitolaitteita, tutkit ja hoidat kuntoutusta tarvitsevia potilaita. Mikä on taustasi?

Reima Karsikas: Olen elektroniikkapuolen opettaja ja fysioterapeutti ja minulla on huippu-urheilutausta. Diter on perustettu vuonna 1976, sille tulee nyt 46 vuotta täyteen.

Kerro vähän omasta tarinastasi, miten päädyit yrittäjäksi tälle alalle?

Reima: Voitin vuonna 1972 hallin suomenmestaruudet 400 ja 800 m juoksuissa. Päätin, että tähtään Montrealin olympiakisoihin. Vuonna 1973 olin sitten maatilallamme Paattisilla ja juostessani mäkeä alas kaaduin. Polvi kääntyi väärinpäin, jolloin jalkani halvaantui. Tuomio oli, etten koskaan tule kävelemään ilman tukia, enkä koskaan tule juoksemaan.

Olin viikkoa aiemmin saanut valmiiksi kuusikanavaisen lihassimulaattorilaitteen, jota oli tarkoitus käyttää sähköisessä voimaharjoittelussa ja rasituksesta palautumisessa. Minulla oli kipsi lonkkaan asti ja pyysin ortopedia tekemään säären alueelle reiät kipsiin. Kotona laitoin sitten piuhat jalkaan kiinni ja aloin testaamaan, minkälaisilla pulsseilla saan lihasta aktivoitua.

Parin vuoden päästä voitin teknisten opettajien Suomen mestaruuden 1000 metrin juoksussa. Soitin Meilahden sairaalan professori Erkki Valtoselle, joka oli fysiatrisen osaston ylilääkäri. Hän kiinnostui tapauksestani niin, että siitä alkoi 20-vuotinen yhteistyömme, kunnes hän jäi eläkkeelle. Valtonen sanoi minulle, että mikset voisi tehdä myytäväksi näitä tuotteita.

Opetin oppilaitoksissa ja perustin hoitoyrityksen vuonna 1979. Lähdin vuonna 1981 opiskelemaan fysioterapeutiksi Tampereelle ja perustin eri paikkakunnille toimipisteitä. Pyöritin näitä yksiköitä 10 vuotta. Kävin myös pitämässä koulutuksia ympäri Suomen ajaen näin yli 50 000 km vuodessa. Se kävi niin työlääksi, että päätin keskittyä Turussa olevaan hoitoyritykseen ja myin muut toimipisteet pois. Vuonna 2009 muutimme Kaarinaan isompiin tiloihin, jotka mahdollistavat laitevalmistuksen lisäksi paremmat tilat palveluille.

Kerro yrityksen nykyisestä toiminnasta

Reima: Diterissä tehdään tutkimuksia ja mittauksia eri ikäryhmille ja erilaisia taustoja omaaville henkilöille. Hoidan mm. lasten ja aikuisten erilaisia rasitus-, liikunta- ja urheiluvammoja, perifeerisiä hermohalvauksia sekä leikkausten jälkitiloja. Kotimaisten urheilutähtien lisäksi Diterissä on käynyt myös maailman huippu-urheilijoita Amerikasta Espanjaan ja Australiasta Keniaan.

Mittausten lisäksi kuntoutamme asiakkaita. Täällä voidaan samalla laitteella tehdä raajan tehokasta voimaharjoittelua sekä analysoida liikettä ja voimaa samanaikaisesti. Lääkäri voi sen perusteella tarvittaessa kirjoittaa todistuksen vakuutusyhtiölle. Minä kuntoutan sitten asiakasta eteenpäin ja kehitystä voi seurata analytiikasta.

Minulta valmistui viime vuonna kliininen hoitoseurantatutkimus 1278 potilaasta. Tutkimuksesta voi nähdä analytiikkaa hoitokertojen määrästä per potilas, paljonko on hoidettu esim. selkävaivoja ja paljonko hoidot ovat tulleet maksamaan. Käyttämälläni hoitomenetelmällä voin hoitaa oireettomaksi esimerkiksi työperäiset rasitusvammat keskimääräisesti yhden viikon aikana. Jos kaikki Suomen tuki- ja liikuntaelinvaivat hoidettaisiin tällä tavalla, Suomi säästäisi vuodessa noin 1.3 miljardia euroa.

Diterissä tehdään tutkimuksia ja mittauksia sekä kuntoutetaan ihmisiä.

Valmistamme ja myymme sekä fysikaalisia että kosmetologisia hoitolaitteita ammattikäyttöön. Myös kauneudenhoidossa käytettävät hoitomenetelmät ovat minun kehittämiäni.
Laitteista ja osista tehdään tuotantotiloissamme ensin prototyypit, minkä jälkeen aloitetaan valmistusprosessi. Olen tähän mennessä kehittänyt yli 60 erilaista laitetta.

Sain Tuottava idea –palkinnon vuonna 1988 ja vuonna sain 2006 Kauneusalan Yrittäjien Freya-palkinnon elämäntyöstä kauneudenhoitoalan hyväksi.
Koulutus- ja markkinointipäällikkönä toimiva tytär Minna Karsikas hoitaa kotimaan sisäistä sekä ulkomaan asiakaspalvelua, kauneudenhoitopuolta ja hallinnollisia asioita.

Onko korona vaikuttanut toimintaanne?

Reima: Kyllä. Esimerkiksi olin joka kolmas päivä eri puolilla Suomea pitämässä koulutuksia, nyt niitä on ollut hyvin vähän kahden viime vuoden aikana. Kaikki laitekoulutukset on jouduttu hoitamaan etäyhteyden välityksellä, joka on tuonut mukanaan omat haasteensa. Laitevalmistukseen koronalla on ollut negatiivisia vaikutuksia mm. komponenttipulan takia.

Oletko koskaan harkinnut franchising-mallia?

Reima: Sitä on harkittu ja meillä on ollut aikoinaan kuusi toimipistettä Turku – Tampere välillä. Myin ne pois vuonna 1989 ja keskitin toimintamme yhteen toimipaikkaan. Tällä hetkellä Diter Oy:ssä on työntekijöitä minun ja Minnan lisäksi viisi.

Miten määrittelette yrityksen toimialan?

Minna: Yrityksemme toiminnan voi jakaa kahteen erilliseen osa-alueeseen: Terveys- ja kauneudenhoitolaitteiden valmistukseen sekä fysioterapia- ja kauneudenhoitopalveluihin. Tämän kaiken olemme tiivistäneet lyhyeen muotoon: Kotimaista terveysteknologiaa ja palvelua.

Kauneushoitola Ditelle Cosmetics

Minna: Ditelle tarjoaa laajan hoitovalikoiman sekä miehille että naisille. Useimmissa hoidoissa käytetään hoitotuloksen parantamiseen laitteita. Itse teen eniten kestopigmentointeja sekä valoimpulssihoitoja, toinen kosmetologimme tekee muita perinteisempiä hoitoja sekä laitehoitoja.

Tuomme maahan australialaista kasvipohjaista tuotesarjaa, joka tukee ihon luonnollisia prosesseja. Sarja valittiin paitsi laadukkaiden raaka-aineidensa vuoksi, myös siksi, että se sopii ikään ja ihon kuntoon katsomatta kaikille, koska ei sisällä herkistäviä tai allergisoivia ainesosia. Valitsimme tuotesarjan myös sen perusteella, että se sopii yhteen erinomaisesti laitteidemme kanssa.

Minkälaisena näette kehitysnäkymät?

Minna: Jos ajatellaan laitepuolta ja yrityksen toimintaa, niin Reimahan ideoi uutta koko ajan.

Kun ottaa huomioon mihin suuntaan Suomessa ja kansainvälisellä tasolla ollaan menossa, erottuu selvästi kasvava ikääntyvien ihmisten ryhmä. Mietimme, olisiko mahdollista luoda ammattilaitteiden ohella vähän monipuolisempia ja helppokäyttöisempiä laitteita myöskin kotikäyttöön, jolloin saataisiin parannettua ihmisten elämää kotioloissa. Tällaiset laitteet pitää kehittää ja miettiä loppuun asti, niin että asiakkaat osaavat niitä myös käyttää. Tällä hetkellähän meidän laitteitamme käyttävät pääosin koulutetut ammattilaiset.

Tuodaksemme yritystä lähemmäs kuluttajia olemme kehittäneet myös verkkokaupan, jonka julkaisemme tänä keväänä.

Onko teillä tarvetta uusille työntekijöille?

Reima: Tarvetta on kyllä, mutta osaavaa työvoimaa on haasteellista löytää. Meillä on ollut insinöörejä töissä 40 vuotta, mutta ikävä kyllä he jäävät joskus eläkkeelle. Fysioterapiapuolella oman haasteensa luo se, että heidän koulutukseensa sisältyy nykyään vain 4 tuntia laitekoulutusta, mikä rajoittaa ihmisten hoitoa.

Entä onko teillä tarvetta yliopistoyhteistyölle?

Minna: suurin tarve olisi ammattikorkeakoulujen suuntaan.

Reima: Hoidin erästä yliopiston dosenttia, jolta meni kaatuessa reisiluu poikki, minkä jälkeen hän makasi 10 kuukautta sairaalassa ennen kuin tuli tänne hoitoon, kun reisi ei luutunut. Täällä sain hänen tilansa paranemaan niin, että hän pääsi jatkamaan kuntoutuslaitokseen. Hän ehdotti minulle väitöskirjan tekemistä, materiaali olisi valmiina, se pitäisi vain tuottaa väitöskirjamuotoon. Jos tekisin sen itse, se vaatisi myös yliopistoon kirjautumisen, mielestäni väitöskirjan voisi tehdä joku muukin.

Onko yrityksen nykyinen sijainti teille sopiva ja onko laajentumistarpeita, tai onko toisaalta liikaa tilaa ja kiinnostusta vuokrata osa tiloista jollekin muulle yritykselle?

Minna: Tilaa ei ole liikaa ja tämä tila on muunneltavissa toimintamme kehityksen mukaan. Parkkitilaakin on riittävästi. Ainoa negatiivinen asia on se, että tänne pääsee julkisella liikenteellä todella huonosti ja hankalasti. Kaikilla ei ole omaa autoa ja meillä on paljon mm. turkulaisia asiakkaita. Menetämme selkeästi asiakkaita tämän ongelman vuoksi. Tähän toivoisimme parannusta.

Onko teillä toiveita kaupungin suuntaan?

Reima: Kaikenlainen yhteistyö Kaarinan kaupungin kanssa kiinnostaa aina.

Oletteko kiinnostuneita työkokeilijoista?

Minna: Meillä ei ikävä kyllä ole sopivia yksinkertaisia työtehtäviä, joihin voisi tulla ilman pidempää perehdytystä. Kosmetologihoitolassa meillä on ollut oppilasharjoittelijoita ja heitä otamme jatkossakin.
Meillä on parhaillaan rekrytointifirman kautta yksi henkilö verkkosivuja kehittämässä. Rekryfirmat tarjoavat säännöllisesti henkilöitä töihin.

Miten isän ja tyttären yhteistyö sujuu?

Minna: Varmasti ihan niin kuin perhesuhteet yleensä, välillä on hyviä ja välillä vähän huonompia päiviä. Toisaalta on helppoa, kun tuntee toisen niin hyvin ja osaa lukea toista, ei ota turhasta itseensä.

Reima ja Minna Karsikas Diterin hoitohuoneessa.

Yhteistyö sujuu. kun toisen tuntee hyvin.

Reima: Meillä on myös omat työtilamme, emmekä välttämättä näe edes joka päivä.

Minna: Se on ollut minulle suuri etu, että olen nähnyt yrityksen toimintaa lapsesta asti, ja tietoa ja osaamista on kertynyt vuosien mittaan. Minulla on tietysti oman alan koulutukseni, mutta Reimalta opin edelleen jatkuvasti uutta ja aina pystyy kysymään toiselta neuvoa.