Skip to main content
Kuukauden yritys

Kesäkuun yritys on CrossFit Kaarina

”CrossFit Kaarina on kuin iso urheilujoukkue” 

  • CrossFit Kaarina, HHcompany Oy
  • Perustettu 2018
  • Toimitusjohtaja: Henry Oivo
  • Henkilöstömäärä: 8
  • www.crossfitkaarina.fi
CrossFit Kaarinan yrittäjä Henry Oivo salilla.

Yrittäjä Henry Oivo CrossFit Kaarinan salilla.

Kokeilemisen arvoinen laji lähtötasosta riippumatta!

”CrossFit on harjoitusmetodi, jossa treenataan kaikkia fyysisiä osa-alueita. Painopistealueina ovat voima, taito ja kestävyys.”

Haastattelija: Niina Sjöholm, Kaarinan Kehitys Oy
Haastateltavana: Henry Oivo, CrossFit Kaarina

Mikä sai sinut lähtemään CrossFit-yrittäjäksi?

Henry: Aloitin itse CrossFitin harrastamisen armeijan jälkeen ja kun aloin pärjätä lajissa, aloitin myös kisaamisen. Samoihin aikoihin aloitin liikunnanohjaajan opinnot Helsingissä. Viimeisenä opiskeluvuotena minun tämän hetkinen yhtiökumppani alkoi puhua, että pitäiskö aloittaa omaa businesta. Ja koska tämä laji oli niin lähellä sydäntä, niin päätimme avata CrossFit-salin tänne Kaarinaan. Täällä ei vielä ollut salia ja laskeskelimme että yksi sali 30 000-35 000 asukasta kohden mahtuu Suomeen tällä hetkellä. CrossFit on periaatteessa franchising eli jokainen sali on erilainen ja jokaisella salilla treeniohjelma ja yhteishenki on erilainen vaikka harjoitusmetodi on sama.

Henry Oivo CrossFit Kaarinan salilla.

CrossFit Kaarinan toimipiste sijaitsee Kaarinan Krossissa, oletko ollut tyytyväinen sijaintiin ja toimitiloihin?

Henry: Tähän alueelle on hyvä tulla – nytkin asiakkaita tulee Littoisista, Kesämäestä ja Paimiostakin. Eli sijaintiin olen tyytyväinen, mutta pientä laajentamishalukkuutta kyllä olisi. Remontoimme ja fiksasimme tätä tilaa juuri, mutta minun unelmana on saada kaksiosainen treenitila. Isompi puoli ryhmätreenejä varten ja pienempi puoli, jossa pystyy itsekseen treenaamaan tuntien pyöriessä. Pienempi omatoimipuoli palvelisi myös kisaajia, jotka voisivat tulla iltaisin tekemään omia treeniohjelmiaan. Nykyisessä tilassamme hyödynnämme kesäaikaan myös salin ulkopuolista tilaa, jolloin treeniin saattaa sisältyä juoksulenkki ulkona.

Oletko itse kaarinalainen?

Henry: Paraisilta lähdin Helsinkiin opiskelemaan ja sitten muutin takaisin kotikulmille. Tällä hetkellä asun itse Kaarinassa. Mukavan lyhyt matka tänne.

Onko alalla kilpailua, kun käsittääkseni crossfit-tunteja tarjoaa muutkin salit?

Henry: Muiden salien tunnit kulkevat yleensä nimellä Crosstraining. CrossFit itsessään on tuotemerkki ja me maksetaan lisenssi joka vuosi. CrossFit on urheilulaji, mutta harrastaja-CcrossFit on vähän erilainen, vaikka harrastaja treenaa salin oman treeniohjelman ja CrossFitin metodologian mukaisesti. Tehdään samoja asioita kuin lajin huiput ja ne sopivat treenien skaalausten vuoksi kaikille. Harrastajat ovat meidän salin pääjuttu. Tällä hetkellä meillä on aktiivisia jäseniä siinä plus miinus 200 ja monet treenaavat tosi aktiivisesti.

Niina: Mitä haluat sanoa asiakkaille, jotka eivät vielä ole löytäneet CrossFit:iä?

Henry: Monet miettii, että se on niin hurja laji, että uskaltaakohan sitä edes koittaa, mutta tosiaan tämä on suunniteltu niin, että olit sitten huippu-urheilija tai et ole koskaan liikkunut yhtään niin aina voi osallistua meidän On Ramp-alkeiskurssille. Ikähaarukka meidän tunneilla on 18-64v. Alkeiskurssilla opit oikeat liiketekniikat. Kaikki CrossFitissä tekevät liikkeet samalla tavalla. Eli ei ole sellaista, että yksi kyykkää puoli kyykkyä ja toinen tekee täyskyykkyä vaan kaikki tekee täyskyykkyjä.

Meille tulee säännöllisesti sähköpostiviestejä, että pitääkö treenata ennen alkeiskurssia. Juu ei todellakaan tarvitse vaan alkeiskurssilla me opetellaan se harjoittelu. Sun ei tarvitse käydä lenkillä ennen kurssille tuloa vaan ihan nollatasolta voi aloittaa. On Ramp -alkeiskurssi kestää kuukauden ja treenejä on kolme kertaa viikossa. Siitä tulee 12 harjoituskertaa ja siihen kuuluu vielä lisäkuukausi normitreeniä alkeiskurssin jälkeen.

Treenaajia CrossFit Kaarinan salilla.

Alkeiskurssin jälkeen treenaaminen jatkuu normitunneilla ja kun skaalaa treenit järkevästi omaan tasoon nähden niin se kehitys tulee melkein huomaamatta. Treeniohjelmiamme pystyy mukauttamaan esimerkiksi hypyttömäksi, mikäli polvet eivät kestä hyppimistä. Jotkut vallan huumaantuu alussa ja pitää välillä toppuutella, ettei voi treenata seitsemää päivää viikossa. Siksi meillä on myös lepopäiviä.

Sanoit että kävijäkunta on 18-64-vuotiaita. Onko tämä kuitenkin profiloitunut tiettyyn ikäryhmään?

Alkuun oli enemmän 35-50-vuotiaita, mutta viime aikoina on alkanut tulla nuorempiakin, mikä on ihan kiva. Meillä on aikuisten treenien lisäksi vielä erikseen lasten (6-12v) ja teinien (12-16v) treenit/jumpat kerran viikossa. Kevätkauden osalta ne päättyivät juuri. Sitten on vielä mammajumppa eli äiti-vauva jumppa, johon pääsee mukaan, kun on lääkärin tarkastuksessa saanut luvan treenata synnytyksen jälkeen.

Miten korona-aika on vaikuttanut? Oletko pystynyt pitämään ryhmiä?

Henry: Ensimmäisenä koronakeväänä 2020 pienensimme ryhmäkokoja. Normaalisti meillä on aina 16 ryhmässä. Keväällä ei ollut ohjattuja tunteja, mutta omalla ajalla sai tulla treenaamaan pienryhmissä, max 5 henkeä. Se toimi ihan ok. Tarjosimme myös kotitreeniohjelmaa ja se tuntui toimivan hyvin, mutta kun kyselin myöhemmin perään, niin useimmiten tuli vastaus, että jaksoin viikon tai kaksi. Ei siinä olohuoneen matolla viitsinyt yksin kauheasti hikoilla. Ryhmässä tulee kuitenkin aina hyvä ryhmäfiilis. Nyt uuden korona-aallon myötä, kun kehotus sulkuun tuli, olimme kokonaan kiinni.

Sinusta huokuu innostus tähän työhön se varmasti innostaa myös täällä treenaavia?

Olen saanut positiivista palautetta ja kyllä se aina lämmittää mieltä. Oma innostus ja kiinnostus lajiin on syvää ja harrastan sekä kisaan edelleen. CrossFit Kaarina on kuin iso urheilujoukkue. Järjestämme parikertaa vuodessa yhteisiä tapahtumia. Heinäkuussa CrossFit Kaarina täyttää 3v ja sen kunniaksi yhteisölle järjestetään tiimikisat ja sen jälkeen juhlitaan.